Verslag 3 september clubavond: corona

Eindelijk konden wij weer bij elkaar komen na de uitbraak van het corona virus sinds maart. Echter door de vele maatregelen onder andere 1,5 meter uit elkaar, eventueel een mondkapje op kunnen er slechts een zestiental personen in de uitgebreide zaal van de Plataan.
Iedereen dient zich van te voren op te geven om teleurstelling te voorkomen en bij twijfel over gezondheid blijf thuis is het advies.

Op deze avond waren 13 personen aanwezig die een deel van hun “corona productie” op een stick hadden gezet. Zoals gebruikelijk kwamen er weer tips binnen hoe een foto iets anders kan en de verscheidenheid aan onderwerpen was dan ook groot.
Het was trouwens weer fijn, dat wij weer met elkaar konden praten over onze hobby en dat dit niet alleen via facebook en andere sociale media moet.

Omdat onze club groter is dan de personen die er waren zal het bestuur uit kijken hoe dit opgelost kan worden voor zover dit mogelijk is.

Leen Louwerse

Foto Gerdien

Corona

5 Maart kwamen wij voor het laatst bijeen
Waar moesten wij na dat weekend heen
Er waren vele vragen
Een corona virus had toegeslagen

Iedere inwoner kreeg een verbod
En daar kan niet mee worden gespot
Iedereen moet in principe binnen blijven
Dus onze hobby nu binnen bedrijven

Alle openbare gebouwen worden gesloten
Dus bijeenkomsten kunnen wij niet meer promoten
Alle zaken worden opgeschort
Tot tenminste eind april, onverkort

Wij zijn natuurlijk niet blij
De bijeenkomsten zijn gestaakt tot minimaal eind mei
Of wij na die termijn iets mogen doen in verenigingsverband
Ligt niet in onze hand

De resultaten zullen wij af moeten wachten
Dus veel geduld moeten wij met z’n allen betrachten
Omdat het zomer wordt kunnen wij lang fotograferen overdag
Hopelijk mogen wij weer snel aan de slag

Leen Louwerse

Verslag 5 maart clubavond: avond/nacht/lightpainting

Dit keer stond de avond in het teken van het bespreken van foto’s met het thema: Lightpainting / avond- en nachtfotografie.
Fotograferen in het donker, het ‘vangen’ van licht wanneer er weinig omgevingslicht is. Niet voor iedereen even gemakkelijk. Waar de één het een uitdaging vindt om een straatbeeld in de avond zo mooi en helder mogelijk weer te geven, vermijdt de ander fotograferen bij weinig licht zo veel mogelijk.
Marleen had foto’s bij zich van Station Snijdelwijk op een winterse en zoals ze zelf omschreef, dampige avond. Ze had daarvoor haar statief op het spoor gezet (‘Alles voor de foto’). De foto gaf een dromerige sfeer van een desolaat perron weer. En juist die ene vrouw in het wachthokje benadrukte de stilte, eenzaamheid bijna.. Ook fotografeerde zij de Boskoopse hefbrug, genomen over het water. Op een windstille, goed donkere avond is de weerspiegeling van de brug met de verlichting en de verlichtte woningen langs de kade prachtig te vangen in een foto.

Het bekijken van elkaars foto’s heeft ook ten doel te leren van elkaar. Zo riep de foto van de hefbrug de vraag of deze mét torens in portraitstand het mooist is, of dat juist het benadrukken van de breedte, in landscape, de foto meer recht zou doen. En zoals zo vaak: ‘zoveel leden, zoveel meningen’.
Er was een aantal foto’s van de lightpaintingactiviteit op de clubavond in februari. Niet alle pogingen waren even goed geslaagd, maar de deelnemers hadden er plezier in gehad en zijn uitgedaagd er beter in te worden, de creativiteit is geprikkeld.

Wilma en Linda zijn op een winterse avond het Bentwoud in gegaan en hebben op een donkere parkeerplaats hun camera’s op statief gezet en zijn met model Debbie (die ook al eens model zat op een eerdere clubavond) aan de slag gegaan met lightpainting. Dit heeft leuke foto’s opgeleverd.

Na een koffiepauze werd de avond voortgezet met een uitleg (via een Youtubefilmpje) over het bewerken van foto’s. Veel leden willen daar meer van leren, maar er zijn diverse fotobewerkingsprogramma’s in gebruik, wat het lastig maakt een uitleg te geven die voor allen geschikt is.

Linda.

Klik hier voor foto's

Verslag 20 februari inloopcafé: lightpainting

Deze avond krijgen wij de mogelijkheid ons te verdiepen in light painting. Een 15-tal leden zijn gekomen en wij zouden dit buiten doen maar……. het weer hebben wij tegen, het regent en dat is niet zo goed voor onze camera’s.
Besloten wordt om de zaal ernaast te gebruiken en de activiteitencommissie heeft de nodige attributen meegebracht om dit mogelijk te maken. Velen stellen hun camera in en er wordt de nodige ervaring opgedaan om de meegebrachte attributen en er worden de nodige foto’s gemaakt. Theo geeft vele tips wat betreft sluitertijd en diafragma zodat iedereen in staat gesteld wordt een goede foto te maken.

Degene die iets eerder klaar waren met dit thema konden in onze gebruikelijke zaal nog even napraten en hun licht opsteken inzake lightroom voor het bewerken van onze foto’s.

Al met al voor de personen die belangstelling hadden voor deze onderwerpen een leerzame avond.

Leen Louwerse

Klik hier voor foto's

Verslag 6 februari clubavond: ALV en macro/close-up fotografie

Verslag ALV volgt later en is via link Bestuur te lezen.

Aansluitend aan de ledenvergadering (die overigens zeer goed is bezocht. Maar 2 leden met kennisgeving afwezig en bevestigd de goede en leuke sfeer onderling) werd de uitslag van de City Challenge in Gouda bekend gemaakt, groep 4 kwam als winnaar uit de bus en mocht een zelfgekozen prijs mee naar huis nemen.
Aansluitend was het tijd om naar de meegebrachte macro en close-up foto’s te kijken. Veel natuurfoto’s kregen we te zien. Hieronder een opsomming van wat er zoal gefotografeerd was:
Bloemen, Bloemen met insecten, Katjeswilg -Dennenappels, Roos, Conifeer met waterdruppels, De Berkenzwam wordt ook Berkendoder genoemd, Mayflower en andere miniatuurschepen, Beeldjes, Naald en draad.
Zowel de fotograaf als de aanwezigen bespraken de voors en tegens. Zowel persoonlijke smaak als interesse heeft duidelijk invloed om een foto te beoordelen. Weer een avond die ons rijker heeft gemaakt qua instellingen/bewerkingen. 

Met fotogroet

Gerdien

Klik hier voor foto's

Verslag 16 januari 2020 Inloopcafé: makrofotografie

Vanavond stond het inloopcafé in het teken van makrofotografie. Ik mag wel zeggen een grote opkomst en onze AC had weer de diverse atributen geregeld. Ook een aantal leden waren inventief geweest en hadden diverse spullen meegenomen. Ik heb een lichtkast voorbij zien komen, diverse lampen, miniatuur poppetjes en auto's, bloemtakken, ipad's en teveel om op te noemen. Iedereen lekker actief bezig en elkaar helpen om de juiste compositie en de WOW foto te maken.
Het leuke is om elkaar te helpen in het vinden van een leuke compositie. Het verschillend denken en vormen geeft een aparte dimensie aan dit onderwerp. Wederom een zeer geslaagde avond ondanks dat dit onderwerp niet mijn voorkeur heeft maar om zo met elkaar bezig te zijn geeft toch een bevredigend gevoel.

Nu op naar 6 februari waar een Algemene Ledenvergadering staat gepland met aansluitend het bespreken van de makro foto's van deze avond.
Zoals bestuur heeft aangegeven; hopend op een grote opkomst,

 

Met creatieve groet

Floor

Klik hier voor foto's

Verslag 09 januari 2020 clubavond: kerst/wintersfeer/feest

Vanavond de eerste clubavond van dit nieuwe jaar. Grote opkomst en dus veel handen geschud begeleid met de gebruikelijk goede en creatieve wensen. Vandaag bespreken van elkaars foto's met als thema kerst/wintersfeer/feest. 

Weer wat bijzonder mooie en creatieve foto's gezien en steeds meer leden gaan op zoek naar de bijzondere aspecten van het fotograferen. Geeft een goed gevoel voor het komende jaar. Na de koffiepauze nog even kort gekeken naar een instructiefilmpje van Mike Sluitertijd over het gebruik van Lightroom. Deze instructie ging over hoe een foto te maken met gebruik van wierrookstokjes, lamp en zwarte achtergrond. Daarna de foto in Lightroom bewerken tot een negatief beeld en wat voor bijzonder effect dit geeft.

Volgende week een inloop café en deze wordt ingevuld naar de oude stijl en met elkaar onderwerpen bespreken waar men tegen aanloopt. Of vragen te stellen aan een meer ervaren lid over gebruik toestel of welk onderwerp dan ook. Ben erg benieuwd of dit aanspreekt.

Met creatieve groet

Floor

Klik hier voor foto's

Verslag 12 december 2019 clubavond: Sinterklaas

Ook de fotoclub viert Sinterklaas,
Maar foto’s maken blijft toch de baas.
Iedereen trok een lootje,
Natuurlijk voor een ander een (foto) kadootje.

Iedereen gaf een thema op,
Het werd soms moeilijk, maar toch net geen flop.
Velen hadden hun best gedaan,
En aan de thema’s was echt voldaan.

Bij de meeste foto’s een gedicht,
Dat geeft een foto extra gewicht.
Sommigen moesten helaas verstek laten gaan,
Maar ook aan hun thema is voldaan.

De foto’s gingen de hele zaal rond,
Met de vraag wat men er van vond.
Maar iedereen was positief,
En dat was toch wel lief.

De Sint bood ons een drankje aan,
En dat lieten wij natuurlijk niet staan.
Er was ook nog een stukje kaas of worst,
Sinterklaas is toch een goede inborst.

Een ding is klip en klaar,
Een volgende Sinterklaasavond is voor herhaling vatbaar.
Eigenlijk kunnen wij niet wachten,
Maar de volgende Sinterklaasavond is over 365 nachten.

Sint en Piet

Klik hier voor foto's

Verslag 21 november 2019 clubavond: Lightpainting

Lightpainting is een creative bezigheid waarbij je eigenlijk niet per se heel veel dure apparatuur nodig hebt. Je kunt voor een paar euro al de benodigde accessoires kopen. Dat gegeven kan je wel aan Wilma en de AC overlaten en met een tas vol spullen en een heus levend model zijn wij in 2 groepen aan de slag gegaan. Een groep ging aan de slag met het model en allerlei licht effecten achter, rond om en onder het model. In het andere lokaal creatief aan de slag met spiegels, lampen, en vele licht gevende attributen.

Deze avond stond ook verder weer in het teken van elkaar leren en elkaar helpen om de juiste instellingen zoals diafragma en sluitertijd te krijgen. Hoe stel het beste in het donker scherp (MF) en beeldstabilisatie uit. Gebruik je wel of niet wat stappen in belichting etc.. De tijd vloog weer voorbij en mag wel zeggen weer een bijzonder leuke en leerzame avond.

Nu nog even werken aan de opdracht voor 12 december en dan gaan wij het fotojaar afsluiten met een hapje en een drankje. Ook dit jaar weer bijzonder snel voorbij gegaan met de nodige zowel leuke als trieste gebeurtenissen en dan in het bijzonder het veel te vroeg overlijden van onze voorzitter Arjan.

Met creatieve groet

Floor

Klik hier voor foto's

Verslag 07 november 2019 clubavond: Beroep

Aan het begin van deze clubavond werd stilgestaan bij het zo plotselinge overlijden, op veel te jonge leeftijd, van onze voorzitter Arjan Laros. Bekend dendroloog van beroep, hobbyfotograaf uit passie. Uit respect werd een minuut stilte in acht genomen, terwijl zijn foto op het grote scherm getoond werd. De foto die hij aanleverde voor de tentoonstelling op de kunstroute 'Boskoops schone 2019' werd de afbeelding op de rouwkaart die zijn familie verstuurde. De Boskoopse Fotoclub leeft mee met de familie Laros en voelt het wegvallen van Arjan uit haar midden.

Op de clubavond worden elkaars foto's besproken. Onderwerp ditmaal: beroepen. Niet te vermijden is 'Dé Boskoopse Hefbrug' als gespreksonderwerp op een Boskoopse club. Vermoed werd dat veel leden foto's van de werklui op en aan de brug zouden tonen. Dat viel mee. De meest uiteenlopende ambachten kwamen voorbij: de bijna vergeten orgelbouwer, de haringkaker, maar ook de meest hightechnic functies in de lucht- en scheepvaart kwamen aan bod. Iedere keer weer verrassend hoe creatief onze leden met het thema van de avond omgaan. Gerdien leverde een foto van een (gedeelte van een) bankstel aan. Haar uitleg? Bank-kier = Bankier! Een hilarisch momentje om zo'n creatieve gedachtekronkel.

Na de pauze trokken we lootjes voor de clubavond in december. Iedereen heeft een briefje ingeleverd met zijn/haar naam en een onderwerp waarvan men een foto zou willen krijgen. Gerdien maakte feestelijke envelopjes (met chocoladesinterklaasje), zodat goed geheim bleef wie-wie trok. Bedoeling is dat de Sint een foto maakt, deze afdrukt op 13x18 formaat en cadeau geeft met een gedichtje van vier regels erbij. Ik kijk al uit naar de clubavond van 12 december :-)

Linda

Klik hier voor foto's

Verslag 17 oktober 2019 clubavond: scherptediepte

De fotocaféavond van 17 oktober werd goed bezocht. Dat zal alles te maken hebben met het onderwerp dat behandeld werd door Theo: sluitertijden/diafragma tbv de gewenste scherpte/diepte. Even de kennis bijspijkeren, of nieuwe vaardigheden opdoen. Zoals we van Theo gewend zijn, trapte hij de avond af met een vlotte en heldere uitleg.
We hebben niet allemaal hetzelfde merk camera en er zijn net zoveel verschillende lenzen als leden. Dus voor iedereen en elke situatie geldt net een andere instelling. We konden goed bij Theo en elkaar terecht met vragen of voor advies.
Gerdien had een tas vol attributen meegebracht, zodat we naderhand flink konden oefenen op de scherpte/diepte en het vangen van beweging. Ik ging in elk geval naar huis met een hoofd vol goede voornemens om meer uit te proberen als ik aan het fotograferen ben en uit mijn 'comfortzone' te komen voor wat betreft het durven gebruiken van een andere lens.

Linda

Verslag 03 oktober 2019 clubavond: Oogst in Z/W en herfst.

Deze avond stond in het teken van bespreken foto's met als onderwerp oogst in z/w en herfst. Al meerdere keren aangegeven dat het leuk is om te ontdekken dat er door een ieder anders naar een foto wordt gekeken. Vooral als beginnend fotograaf zijn deze besprekingen zeer leerzaam en leert je verder kijken dan gebruikelijk zoals o.a. de derden regel. De regel van derden is een compositieregel in de fotografie die kan bijdragen tot een interessantere foto. Fotografen en kunstschilders wenden dergelijke regels aan als vuistregel. Men verdeelt een afbeelding in negen gelijke vlakken met twee horizontale en twee verticale lijnen. Een foto waarin een aandachtspunt, zoals het onderwerp van de foto, in het midden wordt geplaatst, is meestal niet erg spannend. Wanneer deze op of rond een van de vier kruispunten van deze lijnen valt, ook wel een sterke plaats genoemd, wordt een foto vaak sterker en dynamischer.
Ook van belang is dat je een aantal punten van te voren gaat bepalen hierdoor komt vaak de compositie veel sterker naar voren. Peter gaf ook nog aan dat je soms wat meer moet uitzoomen zodat je geheel groter wordt. Je kan beter wat wegsnijden om het geheel compleet te maken.
Al met al weer een zinvolle en druk bezochte clubavond. Kijk zeker weer uit naar de volgende bijeenkomst waar Theo ons gaat meenemen in het scherpte/diepte verhaal.

Met creatieve groet

Floor

Klik hier voor foto's

Verslag 19 september 2019 clubavond: rook

De fotocafé-avond van 19 september stond in het teken van rookfotografie. Een deel van de activiteitencommissie kon er dit keer niet bij zijn, maar om de avond nu gelijk in rook op te laten gaan….

Rookpatronen waren er, in verschillende kleuren, dus verzamelden we ons op een veilige plek buiten de Plataan en we probeerden onze camera’s in een goede stand te krijgen. Waar de één fluitend een flink aantal plaatjes van de rook maakte, stonden sommige clubleden zichtbaar én hoorbaar te worstelen met instellingen. Donkerte, beweging en tijdgebrek (de patroon rookte een kleine minuut) speelde ons parten.

Na deze, zeker niet gemakkelijke, buitenactiviteit konden we onze ervaringen bij een kop koffie doorpraten. Daarna friste Theo, met een heldere uitleg over het verband tussen sluitertijd, diafragma en iso, en wat wanneer vooral wel of zeker niet te doen de geheugens op. En omdat niet iedereen hetzelfde niveau heeft, kwam voor anderen deze uitleg helemaal goed van pas.

Al met al weer een leerzaam fotocafé!

Linda Moseman

Klik hier voor foto's

Verslag 5 september 2019 clubavond: selfie

Vanavond met lood in de schoenen naar de club avond. Het thema van deze avond is het bespreken van een selfie en ik heb hier eigenlijk niet zo veel mee. Gewoon een fotootje schieten van jezelf nou wat boeiend. Deze gedachte komt waarschijnlijk omdat ik niet zo creatief ben en niet de mogelijkheden zie om een leuke selfie te maken.

Dit is dus nu het leuke van een clubavond en je ziet dan de creativiteit van andere clubleden. Gerdien had een mooie samengevoegde foto waarin haar gezicht was overlapt met een quilt deken. De contouren van de ogen, neus en mondlijn waren nog vaag zichtbaar. De foto van Rom was genomen in een badkamer met meerdere spiegels waar je dus het echte beeld zag met 2 spiegelbeelden. Echt heel mooi gevonden. De bijdrage van Linda wat eigenlijk geen selfie was maar wel een prachtige foto van haar echtgenoot nippend aan een glas bier op een plein in Bremen. De foto was dusdanig goed bewerkt dat het gele van het bier naar vorensprong. Bijzonder daarbij ook de gele gloed van de gebouwen op de achtergrond die een bijzondere sfeer creëerden. De selfie van Wilma was echt weer een typische Wilma actie. Zo bijzonder mooi en pakkend, zeker met de tekst die er onder stond.

Hieronder wat voorbeelden van bijzondere selfies (en portret), waar ik toch een beetje jaloers op ben.
Al met al toch weer een leerzame avond ondanks de magere inzendingen van de leden (waar ik ook schuldig aan ben). Gelukkig had Rom nog wat foto’s op de stick staan van de wandeling door het Bentwoud en hebben deze nog bekeken en besproken. En kijk weer uit naar de volgende bijeenkomst 19 november met als thema ‘Rookfoto’s”.

Gerdien, Linda, Rom en Wilma gauw de selfie's mailen zodat ik mijn selfie kan weghalen!

Floor

 

Selfie Rom (heel lang geleden!)

Selfie Rom (heden)

Selfie Rom

Selfie Rom

Selfie Wilma

Selfie Gerdien

Verslag 15 augustus 2019 clubavond; Bentwoud

Wauw wat een opkomst en dat terwijl ik toch met spetters op mijn voorruit van huis ben vertrokken.
Vooraf wel niet wel niet via de groepsapp. Zelfs een lid die op vakantie is probeerde iedereen maar de regen in te krijgen terwijl hij zelf lekker droog in zijn vakantiestulpje Feyenoord zat te kijken. Zelfs een motiverende lied "Kom mee naar buiten allemaal dan zingen wij de wielewaal" vloog op de app voorbij.

Maar dat weerhield 13 leden niet om gezellig op zoek te gaan naar de Hooglanders. Na een kleine omweg vonden we eindelijk de kudde. Een aantal leden probeerde steeds dichterbij te komen om de wauw foto te schieten. Na deze leuke fotosafarie weer richting de parkeerplaats vertrokken en allemaal met een aantal foto's van de leuke club wandeling.

Wilma

Klik hier voor foto's

Verslag 18 juli 2019 clubavond; straatfotografie in Boskoop.

Het plan van de AC was om onder mooie zomeravond weersomstandigheden in en om de hefbrug foto's te maken met als onderwerp straatfotografie. De opkomst was matig en met 7 leden verzamelde wij om 19.30 uur bij eterij ’t Keldertje. Onder het genot van een kopje koffie was er even tijd voor een korte social talk. Na het startsein van de AC vol goede moed naar buiten en daar viel een gedeelte van het plan mooi in duigen en met name dan het mooie zomeravond weer. Na de start bij eterij 't Keldertje en ongeveer 100 meter te hebben gelopen kwam het regenwater met bakken uit de hemel. Dus schuilen maar. Een gedeelte van de groep was al afgesplitst en stond een stukje verderop. Dat levert natuurlijk ook mooie plaatjes op. Na een aantal minuten konden wij onze weg vervolgen en ook hier zie je weer dat men elkaar aardig kan aanvullen betreffende het ontdekken van welke compositie men gaat uitvoeren c.q. gebruiken. De hefbrug en het verkeer zowel over het water als over de brug levert genoeg op om een mooie sessie te schieten.
Wij vielen wel op en zoals Jeroen terecht opmerkte: “ik lijk wel een toerist in mijn eigen dorp”. Ook de brugwachter die ons waarschijnlijk via de camera in en om de hefbrug druk foto’s makend zag rond struinen. Hij gaf via de omroep installatie te kennen dat de brug over 10 minuten in werking zou treden daar er 2 grote containerschepen onderweg waren. Na het sluiten van de brug gaf hij nog een korte groet. Toch leuk dat als je met een camera rond loopt er veel positieve acties of reacties zijn. Rond 21.30 waren wij weer bij het beginpunt en hebben afscheid van elkaar genomen onder de toezegging om een aantal foto’s naar mij te sturen voor plaatsen op onze website. De 1e foto’s zijn inmiddels binnen. Veel kijkplezier.

Floor

Klik hier voor foto's

Verslag 4 juli clubavond; zomergevoel.

Door vele afzeggingen (vakantie, net terug van vakantie en andere plausibele redenen) met een klein groepje onder de leiding van Theo diverse foto's besproken. Het leuke van zo'n bespreking is dat een ieder een eigen invulling geeft aan het maken van een foto met een onderwerp als de diversiteit aan het lezen van de foto.

Van vakantie foto's Bosnie en Bulgarije, bloemen in de natuur, mooie zonnebloemen gerangschikt, aardbei als mannequin, doorkijkbeeld aan het strand met ondergaande zon, selfie van schaduw met telelens en kleinkind spelend op een berg.

Door de deskundigheid  van Theo en zijn goede en leuke manier van het ter sprake brengen is een zeer waardevolle aanvulling van de leerfase waar de meeste van ons inzitten. Dit kan je ook merken aan de tijd die gewoon voorbij vliegt en dat het ook een beetje uitliep. 

Theo heeft wat meer ervaring in het lezen van een foto en zal dit eerdaags op een clubavond met ons gaan delen. Aan de hand van wat voorbeelden gaf hij ook aan hoe je kan spelen met lens, diafragma en de natuur. Denk daarbij aan hoe je een foto kan onder verdelen in vlakken, schuine lijnen, kleuren en nog veel meer andere punten. Ik kijk echt uit naar deze clubavond en hoop dat de AC deze snel gaat inplannen i.o.m. Theo.

Met zomerse groet

Floor

Klik hier voor foto's

 

Verslag 20 juni clubavond; Gouwe Bos

De AC had voor deze avond in 1e instantie een sportevenement in de planning staan. Helaas was er geen geschikt evenement in de buurt om sportfotografie te beoefenen.

Een alternatief was al gauw gevonden: een foto safaritocht door het Gouwe Bos.
Zo gezegd zo gedaan en mede door het mooie weer zijn wij deze avond vanuit de club locatie de Plataan gaan lopen naar het Gouwe Bos. Het was heerlijk wandelweer en wij liepen volop te genieten van de omgeving en de natuur, tuurlijk met de camera schietklaar en op scherp.
Ook leuk om te zien dat iedereen een eigen kijk op dingen heeft. Een aantal van ons hebben deze avond een lepelaar gespot. Super!
Na de wandeling hebben we elkaar in de Plataan nog even gesproken met de conclusie dat dit zeker voor herhaling vatbaar is.

Een verzoek aan de wandelaars om hun WOW foto's naar de website te sturen, zeker de foto van de Lepelaar is een mooie aanvulling van het korte verslag.

Wilma.

 

Foto; Wilma

Foto; Wilma

Foto; Gerdien

Foto; Jeroen

Foto; Jeroen

Verslag 06 juni clubavond; tegenlicht

Tegenlicht Normaal gesproken zorgt een fotograaf ervoor dat het licht, de zon, aan de zijkant of achter de fotograaf is. Hierdoor is het onderwerp goed belicht en zie je veel detail. Tegen het licht in fotograferen wordt afgeraden, omdat de camera door het vele licht de neiging heeft het onderwerp te onderbelichten waardoor er een (ongewenst) silhouet ontstaat. Maar juist door tegen het licht in te fotograferen – tegenlicht- zijn schitterende en afwisselende resultaten te boeken.

Door te fotograferen tegen het licht in kunnen waanzinnige foto’s worden gemaakt. Dit gaat direct in tegen het advies dat veel beginners krijgen om altijd met het licht van achter of aan de zijkant van de camera te fotograferen. Soms zijn fotografen zelfs bang om de camera richting lichtbron te draaien en missen daardoor mooie kansen. Tegenlicht kan afkomstig zijn van de zon, een flitser of reflecties van sneeuw of zand. De wintermaanden zijn een perfecte periode om eens te experimenteren met tegenlicht. De zon staat gedurende de dag lager dan de rest van het jaar waardoor het makkelijker is het onderwerp tussen de camera en de lichtbron te plaatsen, waar dit normaal slechts enkele uren per dag is. Het licht heeft ook minder kracht dan in de zomer. Hierdoor is het contrastverschil tussen de lichtbron en het onderwerp beperkter, waardoor de kans groter is dat de kracht van je flitser tegen het zonlicht op kan boksen om dit tegen te gaan.

Tegenlicht wordt over het algemeen in natuur en landschap fotografie gebruikt, maar is ook prima te gebruiken in portretfotografie om een meer dramatische impact aan de scène te geven. Tegenlicht helpt om het onderwerp en achtergrond van elkaar te scheiden en geeft meer diepte aan de foto, waardoor een meer 3D effect ontstaat. Staat het onderwerp tussen het tegenlicht en de fotograaf in dan is er grote kans dat de randen van het onderwerp oplichten, waardoor deze worden geaccentueerd.

Hoewel de opkomst wat minder was door vakanties, dubbele afspraken en andere redenen toch weer een succesvolle avond.

Floor

Verslag City Challenge Gouda 16 mei 2019

Verzamelpunt was de brug aan het begin van de Kleiweg. Helaas was de opkomst niet royaal, zeven deelnemers.
Er werden drie koppels gevormd welke vervolgens een opdrachtkaart meekregen met thema’s om te fotograferen.
GRAFFITIE / OUD PERSOON / BEWEGING AFVAL / LIJNENSPEL / HISTORIE  /EEN DOORKIJKJE / BLIKJE / REFLECTIE.
Je mocht als koppel een keuze maken tussen een horizontale, verticale of diagonale lijn dus b.v.: GRAFFITIE – LIJNENSPEL – REFLECTIE 

 

Zo ging elk koppel op pad om van de drie categoriëen foto’s te maken. Al met al nog een hele uitdaging. Op een bepaalde tijd moesten we weer terug zijn bij het startpunt. Uiteraard zijn we erg benieuwd hoe de andere koppels hun opdracht hebben uitgevoerd, maar eerst moet elk koppel, één foto per categorie uitkiezen en deze inclusief een opname van de opdrachtkaart en bijgevoegd nummer mailen naar: activiteiten@boskoopsefotoclub.com Tot slot werden de deelnemers nog verrast op een lensdoekje of sleutelhanger.

Gerdien

 


City Challenge Gouda 16 mei 2019

Afgelopen donderdagvond 16 mei hebben diversen leden mee gedaan aan de City Challenge Gouda georganiseerd door de activiteitencommissie.

Iedereen is nog volop bezig zijn mooiste foto's te bewerken en hopen op de 1e prijs.

Verslagen en foto's volgen z.s.m. hieronder nog even kort de spelregels:

Leden verdeeld over 3 teams. Elk team stuurt zijn mooiste serie in en met de controle foto. Hierna stemt ieder lid op de serie  die hij/zij het mooist vind. Ook kan men 1 stem uitbrengen op de foto die een wauw factor bij je op roept. Dus als lid mag je 2 stemmen uitbrengen, helaas niet op je eigen serie en foto.

De activiteitencommissie gaat nog even bekijken of het stemmen misschien wel via de mail en de website zal geschieden. Dus blijf de website volgen!!!

 

Foto Wilma

Verslag 18 april High and Low Key

Het inloopcafe stond in het kader van High and Low Key. Onder de deskundige leiding van Theo is mij weer een techniekvorm van met name de portretfotografie duidelijker geworden. Na zijn introductie en heldere uitleg hebben wij  uitgebreid kunnen oefenen. 

Bij een low key portret is het doel het model als het ware op te laten gaan in de achtergrond zonder hierbij al het detail te verliezen. Voor het maken van een low key portret wordt gebruik gemaakt van een donkere achtergrond en wordt het model met een kleine zwakker lichtbron belicht. Door het beperkte licht zal alleen dat deel van het model te zien zijn dat daadwerkelijk voldoende belicht wordt. Het model draagt donkere kleding en staat op twee meter of meer van de zwarte achtergrond. Hierdoor wordt de kans kleiner dat de achtergrond eventueel toch mee belicht wordt. Er wordt gekozen voor een groot diafragma om de scherptediepte zo beperkt mogelijk te houden. Het beeld wordt zo donker mogelijk gehouden met bijna geen details in de schaduwen maar niet dicht gelopen. Het histogram geeft dus een berg aan de linker kant te zien zonder dat het zwart volledig dichtloopt.

Het tegenover gestelde van low key is natuurlijk high key. High key portretten worden gemaakt met een lichte, liefst witte, achtergrond. Een high key beeld geeft een helder en fris effect. Het model draagt witte of anders lichte kleding. Een blanke huid en blond haar is een voordeel omdat dit van nature al licht is. Het doel bij high key is zoveel mogelijk helderheid in de foto te brengen zonder overbelichten. Het histogram geeft dus een berg aan de rechterkant zonder dat het wit uitbreekt. De delen die overbelicht zijn bevatten geen details meer en dat is niet de bedoeling.

Hieronder een korte foto impressie van deze geslaagde avond en met veel dank aan Theo voor zijn deskundige begeleiding.

Floor

 

Foto Ingrid

Foto Ingrid: low key

Foto Peter

Groep bezig met High Key

Voor de juiste hoogte op de tafel dus.

Wel of niet gelukt!

High Key oefenen en blijven proberen

High and Low paaseitjes!

Foto Lisette

Foto Lisette

Foto Lisette

Foto Lisette

Foto Lisette

Foto Wilma

Foto Wilma

Foto Wilma

Foto Wilma

Verslag lezing Toine Westen 4 april 2019

Onze actieve :) activiteitencommisie had voor deze avond de natuurfotograaf Toine Westen zover gekregen om een presentatie te geven over fotograferen in de natuur. Haar foto's ontvangen inmiddels veel nationale en internationale erkenning.

In haar opening gaf zij aan dat niets liever doet dan haar kennis en vaardigheden delen met mensen die geïnteresseerd zijn in natuurfotografie. Daarom schrijft zij blogs, geeft zij presentaties en organiseert zij workshops in de Lage Landen (Nederland en België) en het Hoge Noorden (IJsland en Noorwegen).

Haar statement waar zij de presentatie mee begon:  Ik geloof dat inspirerende foto’s bijdragen aan waardering voor de natuur en daarmee een onderdeel vormen van haar bescherming en behoud. Dus hoe meer mensen sprekende natuurfoto’s kunnen maken, hoe beter. Want daarmee kun je de mensen in jouw omgeving inspireren. is in mijn beleveing een juiste en hoop dat vele dit met haar eens zijn.

In haar presentatie gaf zij 3 handvaten om beter op pad te gaan om de WOW foto te maken waar iedere amateur fotograaf op zit te wachten. Aan de hand van een kleine oefening liet zij ons ook ervaren hoe het is om meer al je zintuigen te gebruiken om tot een beter resultaat te komen. Belangrijk gedachte goed is: wat wil je laten zien in de foto. Dit werd verduidelijkt met een serie foto's over een bloemenveld in het bos. De uitkomst was dus een foto op makroniveau van 1 bloem vanaf de onderzijde genomen.

Daarnaast liet Toine aan de hand van nog wat voorbeelden zien hoe zij met de natuur en verschillende technieken omgaat en gebruikt om tot het gewenste resultaat te komen. Aan de hand van foto's die internationale  eervolle vermeldingen hadden gehad werden haar voorbeelden verduidelijkt. Belangrijk bij het komen tot een goed resultaat is geduld en heel veel proberen.

Als laatste liet zij een timelap van een week geleden zien die zij van het Noorderlicht had gemaakt.

Al met al mag ik wel zeggen dat dit een zeer bijzonder interessante presentatie was en heb genoten van de mooie foto's en wat opgestoken van haar tips.

Wil je meer van haar weten, lezen of volgen gaan dan naar haar website: www.fotograferenindenatuur.nl

Floor

Een ieder aandachtig aan het luisteren.

Wilma overhandigt Toine een stukje natuur!

Verslag (2) IJmuiden 24 maart 2019

Zondagmorgen vroeg vertrokken en rond 09.00 uur in IJmuiden aangekomen. Na een kopje koffie bij de auto lekker aan de wandel. Omdat er later in de ochtend een strand race was gepland zijn wij naar de Zuidpier gelopen. Het standpunt voor de kustlijn met lange sluitertijden was daar door wel hoger. We doen later in het jaar nog wel eens een poging. Het was weer ontzettend leuk om samen op pad te gaan. Vogels en boten gespot en zelfs....een lasser op de foto! Ik ben het gewoon gaan vragen. Even een drempel maar daarna het resultaat laten zien en naar hem opgestuurd. Met toestemming voor plaatsing op internet. Wat gaaf is dat! Met een big smile en een mooie foto rijker de andere weer ingehaald. Voor we naar huis gingen nog een kop koffie gedronken met een punt appeltaart. Het was weer de moeite waard en nogmaals een leuke ochtend.

Wilma

Lassen!

Foto's Rom

Foto's Rom

Foto's Wilma

Foto's Wilma

Foto's Wilma

Foto's Wilma

Foto's Wilma

Verslag 24 maart strand van IJmuiden

Een aantal leden van de fotoclub zijn vandaag naar IJmuiden geweest om met elkaar foto’s te maken. De dag was mede door het mooie weer super. Onverwachts bleek er strandraces te zijn, mooie uitdaging om te oefenen met bewegen, auto’s en zand.

Lisette

Strandrace IJmuiden

Foto Lisette

Spitsbergen

Foto's John Verberk

Spitsbergen

Foto's John Verberk

Spitsbergen

Foto's John Verberk

Spitsbergen

Foto's John Verberk

Spitsbergen

Foto's John Verberk

Foto: Gerdien - thema "fiets".

Verslag 07 maart 2018 thema "fiets"

Op de goed bezochte gebruikelijk clubavond met het thema "fiets werden er weer een diversiteit aan foto's besproken. Leuk om te zien dat er zo verschillend mee wordt omgegaan. Van sloopfiets gedropt in het water, moutainbikers in het bos tot supersnelle motorfiets op het circuit. Naar mijn beleving weer een super leerzame avond en op naar de volgende opdracht -actief met water-. Is niet verkeerd zo ik nu op het moment naar buiten kijk tijdens het schrijven van dit verslag, het regenwater komt met bakken uit de hemel. Ik blijf lekker binnen.

Floor

Foto Rom - thema "fiets"

Foto Peter - thema "fiets"

Verslag competitie 21 februari

Afgelopen donderdagavond tijdens de inloopavond had de activiteitencommissie een competitie georganiseerd. De aanwezige leden werden in 2 groepen gedeeld en hebben gezamenlijk hun creatieve ideeën gebundeld. Hieronder wat foto’s. De uitslag van welke groep het mooiste scenario heeft gerealiseerd volgt later.

 

Floor.

Foto Gerdien groep 2

Foto Floor groep 1

Foto groep 2

Foto groep 2

Foto groep 2

Verslag winterwandeling Lage Vuursche 17 februari 2019

Met een groep van zeven mensen zijn we na een warm drankje op pad gegaan. Wat een mooie omgeving. Het was ook heerlijk weer. We konden genieten van het gezang van de vogeltjes en de zon speelde hier en daar tussen de takken door. Mieren gestalkt en als paparazzi tussen de bosjes jacht gemaakt op mountain bikers. Ha ha geweldig. Na afloop hebben we heerlijk buiten nog wat gedronken en daarna weer huiswaarts. Het is zeker weer voor herhaling vatbaar .

Wilma